luni, 23 august 2010

Katie Rizvi - Femeia Anului 2009, adversară de temut a cancerului


Katie Rizvi, vice-preşedinta Asociaţiei Little People România, lucrează cu tinerii afectaţi de boala secolului de peste 15 ani.

Una dintre cele mai active persoane din Cluj, şi chiar din România, în ceea ce priveşte lupta împotriva cancerului, Katie Rizvi, clujeancă prin adopţie, a fost distinsă cu premiul Femeia Anului 2009 în cadrul Galei Premiilor Avantaje, la categoria „Apărarea şi Dezvoltarea Categoriilor Defavorizate”. Katie Rizvi, vice-preşedinta Asociaţiei Little People România, cu sediul la Cluj, şi fondatoarea clubului Temerarii, club al adolescenţilor supravieţuitori ai cancerului, s-a stabilit în România în urmă cu 15 ani, iar de atunci se ocupă de consilierea şi sprijinirea adolescenţilor şi copiilor care se confruntă cu experienţa teribilă a cancerului. Katie Rizvi a povestit reporterilor Foii transilvane despre cel mai important lucru în viaţă, adică respectul faţă de fiecare om în parte.
- Ce înseamnă acest premiu pentru tine?
- O şansă de a vorbi despre ceea ce se află cel mai aproape de inima mea: copiii bolnavi de cancer şi viitorul lor în România.

- Numeşte trei dintre cele mai importante lucruri care fac diferenţa, într-o viaţă de om.
- 1. Să iubeşti şi să ai grijă de copii şi familie. 2. Contează ceea ce faci, nu ceea ce gîndeşti. 3. Dacă ai schimbat ceva, în bine, pentru cineva din jur, atunci i-ai făcut povara mai uşoară.
Care este ţelul vostru?
- Avem de parcurs o cale lungă pînă la recunoaşterea nevoilor copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer. Dar aş putea rezuma: 1. Vrem un plan coerent de îngrijire a pacienţilor copii, de la diagnostic, la vindecare, unde nevoile psihologice sînt luate în seamă şi unde echipe multidisciplinare ajută familiile în timp ce parcurg această călătorie grea. Vrem ca medicii să fie sprijiniţi în munca lor extrem de importantă. 2. Ne-am stabilit un ţel din a oferi sprijin psiho-social pentru fiecare pacient copil cu cancer, în fiecare unitate de tratament din România, şi cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reuşi acest lucru. 3. Vrem ca Temerarii să devină un cuvînt care simbolizează supravieţuirea, speranţa şi tratamentul care are succes. Vrem ca evenimentele şi grupurile noastre de suport să fie accesibile pentru fiecare adolescent bolnav de cancer din România. Nu sîntem departe de acest ţel. 4. Vrem ca sloganul „Poţi şi Tu” să fie auzit, tare şi clar, în România. 5. Vrem ca, în timp, să se creeze departamente speciale în România pentru adolescenţii bolnavi de cancer, care sînt prinşi între formele de cancer de copil şi cele de adult. Mă refer tinerii care au forme de cancer, în trupuri de copii. Sînt cel mai vulnerabil grup al pacienţilor cu cancer, iar în timp ce în alte ţări nevoile lor sînt îndeplinite în departamente diferite de tratament, în România aşa ceva nu există. Încă!

Este România o ţară unde mai fac lucruri pe gratis?
- Conceptul de voluntariat începe să prindă şi chiar nu ne putem plînge. Sîntem răsfăţaţi de prietenii noştri dragi şi de oameni minunaţi care ne ajută şi ne încurajează. Românii sînt oameni frumoşi cu inimi minunate.

- Poate România face mai mult?
- Toată lumea se poate implica. Avem voluntari din companii, mame, taţi, profesori, studenţi, chiar şi oameni în vîrstă. Cred că fiecare om de pe planetă poate face mai mult. Toţi putem face mai mult decît am făcut ieri, iar începutul anului este un bun moment de a începe asta.




am preluat de aici:http://www.ftr.ro/katie-rizvi---femeia-anului-2009-adversara-de-temut-a-cancerului-35321.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu