duminică, 23 ianuarie 2011

Dansul Calusarilor - se pare ca are la origini un ritual samanic

Este cel mai vechi si cel mai spectaculos dintre dansurile traditionale romanesti si are semnificatii diferite: venerarea Rusaliilor, desfatarea zeului cabalin substituit de o masca purtata de Mut, de o efigie (Steagul Calusului) si un totem (Ciocnitul Calusului), transferul magic al fertilitatii divine prin vrajirea in timpul jocului a unui bolovan de sare dat apoi vitelor si a unui blid cu seminte pentru insamantarea si rodnicia ogoarelor.

Dansul Calusului, se practica in sudul tarii, dar si in Moldova de Rusalii, calusarii executand un ritual magic. In Deva o varianta a acestei traditii are loc in ianuarie. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat. Ceremonialul cuprinde dansuri si ritualuri executate de o ceata masculina ierarhizata: Mut, Vataf, ajutor de Vataf, Stegar, Calusari de rand.

Calusarii sunt priviti ca vindecatori ai celor ale caror minti au fost luate de Rusalii si pe care acestia le gonesc. Se spune ca acest dans protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice.

Calusul a fost inclus in Lista Capodoperelor Patrimoniului Oral si Imaterial al Omenirii (Masterpieces of the Oral and Intangible Heritages of Humanity). Acest fapt a fost comunicat de directorul general al UNESCO, Koïchiro Matsuura, la sediul UNESCO din Paris, vineri, 25 noiembrie 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu