marți, 17 mai 2011

Drepturile copilului







Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia Drepturilor Copilului
pe 20 noiembrie 1989. Iata cateva dintre acestea:
1. Dreptul la viata.
2. Dreptul la identitate, de a avea un nume, o familie, o tara.
Daca un copil este parasit in spital, unitatea medicala are obligatia de a raporta cazul politiei si autoritatilor locale, în scopul de a înregistra nasterea.
3. Dreptul de a fi egal cu ceilalti, indiferent de rasa, sex, limba, religie, opinie politica, stare materiala sau pozitie sociala, dizabilitati din nastere sau de orice alt fel.
4. Dreptul de a gandi independent si de a se exprima liber.
5. Dreptul la educatie.
Statul român garanteaza accesul obligatoriu si gratuit la educatie pentru toti copiii, fara discriminare. Parintii au obligatia de a înscrie copiii la scoala si de a se asigura ca acestia nu lipsesc de la cursuri.
6. Dreptul la ingrijire medicala.
Accesul la servicii medicale si la medicamente este garantat de catre stat. Parintii au obligatia de a solicita asistenta medicala necesara asigurarii starii de sanatate a copilului.
7. Dreptul la joaca, la odihna si timp liber.
8. Dreptul de a fi protejat impotriva violentei si abuzurilor.
Persoanele care lucreaza cu copiii au obligatia de a raporta serviciilor publice orice caz suspect de abuz sau neglijenta. Legea interzice orice fel de pedeapsa fizica, acasa sau într-o institutie care ar trebui sa se ocupe de protejarea sau educatia copilului.
9. Dreptul de a beneficia de serviciile institutiilor de ingrijire a copilului, cand acesta nu mai are familie sau cand familia nu-l poate creste si educa.
10. Dreptul de a fi adoptat numai in interesul sau.
11. Dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii economice.
Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta un posibil risc sau care ii poate compromite educatia sau dauna sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale . Varsta minima de angajare este de 15 ani. Autoritatile publice trebuie sa se asigure ca nici un copil nu este angajat sub varsta legala, în locuri periculoase sau împotriva vointei lui.
12. Dreptul de a se bucura de o viata decenta.

Si iata si cateva imagini surprinzand modul in care sunt respectate drepturile copilului in lume!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu