"Undeva, la marginea Bucurestiului, exista un loc de ingrijire si mangaiere pentru bolnavii de cancer, carora drumurile vietii li se inchid.
Patronat de un om cu inima aprinsa de bunatate, dr. Pavel Chirila, si de un duhovnic care stie sa imblanzeasca moartea, parintele Zosima, la Centrul „Sf. Irina” iubirea ia chipul lui Dumnezeu
Oficial, locul acesta se numeste „Centrul de ingrijiri paliative”. Este un „hospice”, asa cum se cheama el in Occident. Pe romaneste, este un loc construit de oameni cu credinta in Dumnezeu, in care vin cei foarte bolnavi atunci cand nu mai este nici o speranta pentru ei.
Sunt oameni cu boli grave, incurabile, oameni pe care sistemul medical oficial ii trimite acasa, pentru ca sunt prea batrani, prea bolnavi, ca sa-si mai piarda timpul cu ei. Sunt oameni la marginea vietii, care de cele mai multe ori, dupa ce-au trecut prin nenumarate spitale, operatii, dupa ce-au incercat tot ceea ce se putea incerca, au ajuns intr-un cumplit impas.
Familiile lor nu-i mai pot ingriji, pentru ca nu stiu cum, pentru ca nu au posibilitati, pentru ca le e frica de apropierea mortii, pentru ca nu stiu cum sa se poarte cu oamenii acestia aflati la capatul puterilor, in preajma incercarii ultime. In fata lor sta numai Dumnezeu, si in momentele de cumpana, la frontiera dintre viata si moarte, cei care sunt suficient de norocosi ajung la „Asezamantul Sf. Irina”.
Centrul de Ingrijiri Paliative si Fundatia Sf. Irina au fost infiintate in 1998, de catre un grup de medici crestini, la initiativa doctorului Pavel Chirila. El a introdus in Romania conceptul de „spital crestin”, in care ideea de baza este aceea ca oamenii nu sunt doar niste masinarii, iar adevarata medicina trebuie sa trateze fiinta umana in integralitatea sa, ca fiinta spirituala.
De aceea, asistenta pe care o primesc internii asezamantului este nu numai medicala, dar si psihologica si spirituala. In strainatate, centrele de ingrijiri pentru oamenii bolnavi aflati in stadii terminale exista de mult timp. In Romania, asezamantul „Sf. Irina” a fost primul infiintat. Nu exista decat trei asemenea centre, iar acesta este singurul romanesc si de orientare ortodoxa.
Sursele de finantare ale acestui proiect umanitar si de binefacere provin, in majoritatea lor, din donatii. Bolnavii care sunt primiti in acest asezamant nu platesc nimic.
Pentru aceia dintre dvs. care vor sa-i ajute pe semenii nostri aflati in singuratate si in durere, pe semenii nostri aflati in pragul calatoriei ultime, orice donatie este binevenita.
Serviciul pe care il fac umanitatii oamenii acestia care si-au asumat „rolul ingerului” nu are pret.
Ce pret ar putea avea surasul final al unui om?
Horia Turcanu - textul integral în Formula AS, Călătorie la marginea vieţii.
Horia Turcanu este reporter. Credea că va deveni poet. Zice că cel mai important lucru despre care poţi scrie sau povesti sunt oamenii. Mai zice că ştie că lumea nu poate fi schimbată prin forţă, ci prin emoţie. Din interior.
Fundaţia Sfânta Irina – Centrul de îngrijiri Paliative
Este nevoie de achiziţionarea a încă 16 paturi. Astfel vor fi îngrijiţi încă 2.000 de oameni bolnavi de cancer, în fiecare an.
SMS 874 pentru 2 euro, în perioada 15 aprilie – 31 mai 2010
În reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote. Nu se percepe TVA."
Am preluat de aici: http://isabellelorelai.wordpress.com/2010/04/21/oameni-si-ingeri/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu