Pentru ca, in anul 2009, in Romania se resping zeci de dosare si formulare E112 in fiecare luna de catre Ministerul Sanatatii pe motivul insuficientei fondurilor; nu avem resurse pentru a ne tine copiii in viata si desi se spune ca banii nu aduc fericirea, lipsa lor poate omori oameni...
Va rog sa va ganditi la un singur lucru: Voi cat de departe ati fi in stare sa mergeti daca viata copilului vostru ar depinde de bani, de o suma mare de bani de care voi nu dispuneti... (Doamne fereste de asa ceva!)...nu-i asa ca ati cere ajutorul altor oameni?
Sunt 3.700 de copii cu talasemie majora in Romania.Copiii cu talasemie majora fac transfuzie de sange o dată la trei saptamani, plus cate o perfuzie cu agenti chelatori (Desferal), pentru a inlatura efectul secundar al transfuziei - supraincarcarea cu fier. Cand fac transfuziile, copiii trebuie sa stea nemiscati timp de 3 ore, alfel sangele nu mai curge cum trebuie. Apoi urmeaza perfuzia, care durează intre 12 si 16 ore. Un chin pe care copiii trebuie să il suporte si noaptea, în somn.
Vor creşte mari, oare, in statul numit Romania? in statul care nu are si nu a avut vreodata buget pentru sanatatea cetatenilor lui sau pentru educatia lor?
Statul roman ar trebui sa asigure gratuitate pentru procedurile medicale necesare salvarii vietii copiilor, dar iata ce spunea acum o luna un medic oncolog revoltat (preluat de pe site-ul Asociatiei Pavel ):
"În România apar în fiecare an un numãr de 500 de noi cazuri de boli maligne la copil. Dintre acestea aproximativ 170 sunt leucemii, celelalte fiiind diferite tumori solide. Progresele înregistrate la nivel mondial în tratamentul multimodal fac ca actualmente pânã la 80% din aceste boli sã poatã sã fie eficient tratate cu supravietuire îndelungatã si vindecare în proportii crescânde de la an la an.
Tratamentul complex al tumorilor solide impune atât la diagnostic cât si ulterior un numãr semnificativ de investigatii , dintre care investigatiile imagistice ocupã un loc esential pentru stadializare, decizii terapeutice si urmãrire . Astfel cã fiecare dintre tumorile solide necesitã cel putin douã investigatii de acest fel în fiecare an.
În ultimele 6 luni fondurile financiare furnizate de casele de sãnãtate judetene pentru aceste explorãri au scãzut masiv împiedicând efectuarea unui tratament si a unei urmãriri corecte a pacientilor copii . Desi Ministerul Sãnãtãtii afirmã gratuitatea tratamentului pentru copii, aceste reduceri de fonduri aruncã costul acestor investigatii în spinarea pãrintilor acestor mici pacienti.
Este inadmisibil ca un examen de rezonantã magneticã cu substantã de contrast strict necesar pentru diagnosticul si urmãrirea eficientei tratamentului, cât si pentru decizia terapeuticã adecvatã unui copil cu diagnosticul de meduloblastom, investigatie care costã 18 milioane de lei, sã fie achitatã de cãtre familiile copiilor. Dacã statul român nu-si mai poate îndeplini aceste îndatoriri privind gratuitatea tratamentului acordat copiilor sã o declare rãspicat . Fãrã efectuarea acestor investigatii nu se poate conduce un tratament corect si eficient. "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu