sâmbătă, 3 decembrie 2011

LA MULTI ANI, ROMANIA!

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?

"Să nu ajungă, ca nație, să uite cine a rostit acest vers, pentru că atunci înseamnă că și-a tăiat rădăcinile. Să-și hrănească românii, spiritual, dar și dându-le posibilitatea de a-și cultiva grâul pentru pâinea cea de toate zilele. Îi doresc României să aibă parte de guvernanți patrioți și nu hoți, deși această sintagmă „a avea parte” este nepotrivită, deoarece guvernanții sunt aleși de noi, românii. Nu vreau însă să cred că suntem atât de urâți la suflet încât să ne alegem imaginile din oglindă, ci doar că am fost orbiți. Să iasă din orbire. Să strălucească. Să-și recheme valorile plecate în pribegie și să-și cinstească istoria, învățând din greșeli pentru a merge mai departe. În lumină.

Românilor le doresc înțelepciunea de a nu-și răsturna sacul cu frustrări asupra semenilor, la fel de oropsiți și umiliți ca și ei, ci să ia atitudine față de cei care le-au pricinuit starea de umilire. Să facă binele și nu răul, să-și crească frumos copiii și să urmeze drumul drept. Să se întoarcă la valorile morale, spre cultură, pentru că nu poți orbi un om cultivat, instruit. Le doresc să trăiască demn deoarece trăind demn îi vor obliga și pe cei din jur să-i respecte. Le doresc să ajungă să fie mândri că sunt români și să nu-și mai plece privirea în pământ când sunt întrebați din ce țară provin. Pentru aceasta însă trebuie să privească în ei înșiși și să-și regăsească forța amorțită și frumusețea uitată." (Carmen Musat Coman)

"Doresc ca noi, romanii, sa fim mai iubitori unii fata de altii, mai solidari si sa constientizam valorile credintei in viata noastra de zi cu zi. De asemenea, doresc ca noi, romanii, sa ne iubim tara, sa ne iubim istoria, sa ne iubim cultura, sa ne iubim traditiile, altfel spus sa manifestam cu mult mai multa demnitate mandria de a fi roman" (Constantin Stoica)

"Intr-o tara asa de frumoasa, c-un trecut asa de glorios, in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie, si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi de odinioara, mandru ca poti spune: "Sunt roman!"
(Alexandru Vlahuta)

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru onoarea de a gazdui umilele mele cuvinte alaturi de cele ale unor oameni mari ca Vlahuta.

    RăspundețiȘtergere