duminică, 4 decembrie 2011

Imi place programul "Bani de liceu"


Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului continua si in anul scolar 2011-2012 programul national "Bani de liceu". Peste 120.000 de elevi din tara vor primi in anul scolar 2011-2012 o suma lunara de 180 de lei.

Ministerul Educatiei acorda in anul scolar 2011-2012 peste 120.000 de burse "Bani de liceu", in valoare totala de 275.000.000 lei, tinerilor care provin din familii al caror venit brut lunar pe membru de familie realizat cu trei luni inainte de depunerea dosarului era de maximum 150 de lei. Toti cei 120.857 de solicitanti eligibili care au depus cereri si care au indeplinit conditia venitului brut lunar pe membru de familie vor primi acest sprijin financiar, a anuntat Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului (MECTS).

Liceenii beneficiari ai programului "Bani de liceu" vor primi suma de 180 de lei lunar pe intreaga perioada a cursurilor scolare, inclusiv in timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma, respectiv in perioada practicii in productie. Fondurile sunt alocate de catre MECTS si vor fi distribuite beneficiarilor de catre unitatile scolare la care acestia si-au depus dosarul.

Primele 3 judete, in ordinea numarului de beneficiari ai programului "Bani de liceu", sunt: Suceava (10.439), Iasi (8.848) si Vaslui (5.817).

Am preluat de aici:

http://www.agenda.ro/news/news/48233/peste-120000-de-elevi-din-tara-vor-primi-in-anul-scolar-2011-2012-bani-de-liceu.html

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie


Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

LA MULTI ANI, ROMANIA!

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?

"Să nu ajungă, ca nație, să uite cine a rostit acest vers, pentru că atunci înseamnă că și-a tăiat rădăcinile. Să-și hrănească românii, spiritual, dar și dându-le posibilitatea de a-și cultiva grâul pentru pâinea cea de toate zilele. Îi doresc României să aibă parte de guvernanți patrioți și nu hoți, deși această sintagmă „a avea parte” este nepotrivită, deoarece guvernanții sunt aleși de noi, românii. Nu vreau însă să cred că suntem atât de urâți la suflet încât să ne alegem imaginile din oglindă, ci doar că am fost orbiți. Să iasă din orbire. Să strălucească. Să-și recheme valorile plecate în pribegie și să-și cinstească istoria, învățând din greșeli pentru a merge mai departe. În lumină.

Românilor le doresc înțelepciunea de a nu-și răsturna sacul cu frustrări asupra semenilor, la fel de oropsiți și umiliți ca și ei, ci să ia atitudine față de cei care le-au pricinuit starea de umilire. Să facă binele și nu răul, să-și crească frumos copiii și să urmeze drumul drept. Să se întoarcă la valorile morale, spre cultură, pentru că nu poți orbi un om cultivat, instruit. Le doresc să trăiască demn deoarece trăind demn îi vor obliga și pe cei din jur să-i respecte. Le doresc să ajungă să fie mândri că sunt români și să nu-și mai plece privirea în pământ când sunt întrebați din ce țară provin. Pentru aceasta însă trebuie să privească în ei înșiși și să-și regăsească forța amorțită și frumusețea uitată." (Carmen Musat Coman)

"Doresc ca noi, romanii, sa fim mai iubitori unii fata de altii, mai solidari si sa constientizam valorile credintei in viata noastra de zi cu zi. De asemenea, doresc ca noi, romanii, sa ne iubim tara, sa ne iubim istoria, sa ne iubim cultura, sa ne iubim traditiile, altfel spus sa manifestam cu mult mai multa demnitate mandria de a fi roman" (Constantin Stoica)

"Intr-o tara asa de frumoasa, c-un trecut asa de glorios, in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie, si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi de odinioara, mandru ca poti spune: "Sunt roman!"
(Alexandru Vlahuta)