marți, 20 septembrie 2011

Punctul haosului - Ervin Laszlo


Emotiile negative - furia, ura, frica, anxietatea, suspiciunea, gelozia, dispretul si indiferenta domina existenta noastra de zi cu zi. Emotiile pozitive -dragoste si grija-sunt rezervate familiei si cercului de prieteni, insa aceste aspecte ale vietii sunt in mod frecvent sacrificate presiunii muncii si stradaniilor de asigurare a traiului zilnic. Emotiile pozitive sunt generate de experientele nemijlocite cu natura: linistea unei pajisti insorite, a unui lac de munte, frumusetea unei flori sau a unui apus de soare...
Majoritatea dintre noi suntem inchisi intr-un cerc vicios: experientele negative genereaza atitudini negative care creeaza alte experiente negative. Trebuie sa intrerupem acest cerc, sa ne inventariem sentimentele si sa facem un efort constient de transformare a emotiilor negative. Nu este usor sa inlocuiesti ura cu dragoste, suspiciunea cu incredere, dispretul cu respect, gelozia cu apreciere si anxietatea cu siguranta de sine, dar este posibil. Recuperarea legaturilor cu ceilalti si cu natura, transformarea sentimentelor si emotiilor sunt valoroase , sunt pasi pe calea dezvoltarii spirituale.
Specialistul in psihologie sociala David Myers spunea ca traim in aceste vremuri "sindromul cresterii bogatiei si scaderii spiritului." Mai mult ca niciodata, observa el, avem case mari si camine distruse, venituri mari si moralul scazut, drepturi garantate si civilizatie diminuata.
Excelam in privinta castigarii existentei, dar esuam in privinta trairii propriei noastre vieti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu