luni, 23 aprilie 2012

Carte frumoasa, cinste cui te-a scris!


23 aprilie a fost aleasă de UNESCO "Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor", dat fiind că la această dată, în 1616, au murit doi dintre Titanii literaturii universale – Cervantes şi Shakespeare.  Unul din obiectivele principale ale acestei sarbatori este de a incuraja si stimula copiii si tinerii sa exploreze lumea cartilor si de a le deschide apetitul pentru citit.

Cu indemnul "CITESTE O CARTE!" si dorindu-si cu ardoare sa participe la o campanie nationala de incurajare a lecturii, asociatia "Because We Care" a donat astazi carti pentru 21 de elevi de clasa a doua si pentru 23 de elevi de clasa a cincea ai Scolii Generale nr 189.

Speram ca elevii sa se bucure de aventurile lui "Fram, ursul polar", ale "Ursului pacalit de vulpe" si sa citeasca cu interes "Basmele populare" ; speram sa-i atraga Jules Verne cu a sa " Insula misterioasa" si cu cele "Cinci saptamani in balon"...





duminică, 22 aprilie 2012

Cartea calatoare




Pe 23 aprilie 2012, de Ziua Internationala a Cartii, Grupul Editorial ALL lanseaza o campanie de promovare a lecturii, intitulata "Cartea calatoare".

Printre obiectivele principale ale acestei campanii se regasesc incurajarea lecturii si cultivarea interesului pentru carti.

Startul campaniei "Cartea calatoare" va fi dat de 50 de bloggeri din grupul vALLuntar. Grupul Editorial ALL a pus la dispozitia acestora carti la alegere de pe www.all.ro, fiecare blogger avand de citit si de dat mai departe cartea primita. Cel care primeste cartea o citeste si o da mai departe. Fiecare cititor trebuie sa intre pe pagina de Facebook.com/Editura.All sau pe Twitter, folosind hashtagul #carteacalatoare, si sa spuna titlul cartii si unde se afla ea (orasul).

Perioada de desfasurare a campaniei este 23 aprilie 2012 – 23 aprilie 2013. 

Ziua Bibliotecarului

Incepand din 2005, pe 23 aprilie se sarbatoreste in Romania si Ziua Nationala a Bibliotecarului.


Pentru a sarbatori aceasta data, maine are loc deschiderea oficială a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României. Întrucât în 2012 se împlinesc 80 de ani de la constituirea bibliografiei internaţionale a traducerilor, Index Translationum, UNESCO va dedica ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Dreptului de Autor schimburilor interculturale, la nivel mondial, prin intermediul traducerilor. Prin relaţiile pe care le are cu celelalte biblioteci naţionale din Europa şi din lume, Biblioteca Naţională a României este raportor, la nivel internaţional, privind patrimoniul naţional documentar şi schimburile interculturale. În acest context, Biblioteca Naţională a României inaugurează, în noul său sediu, o Sală de lectură Dialoguri culturale. Concepută ca spaţiu dinamic, această sală generoasă (de aproape 400 de mp) va da posibilitatea altor ţări să organizeze expoziţii şi evenimente în măsură să ofere publicului românesc o panoramă la zi a culturii respective; de asemenea, aici se va constitui şi dezvolta o colecţie de cărţi, periodice, documente audio-video şi electronice, baze de date etc., organizate pe diferite spaţii culturale (cultură anglo-saxonă, latină, nordică etc.).


Biblioteca Naţională a României va celebra Ziua Naţională a Bibliotecarului prin expoziţia "CARTEA": opera deschisă, propusă de Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţie care va descrie plastic (pictură, carte-obiect, grafică etc.) universul cărţii şi al bibliotecilor, fie ele reale sau imaginare, tradiţionale sau electronice.


Am preluat de aici:


http://www.bibnat.ro/23-aprilie-2012-s278-ro.htm

Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie, data la care s-a născut şi a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale, ca Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov şi Maurice Druon.

Librăria online Elefant.ro celebrează şi anul acesta Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, dăruind 3.000 de cărţi românilor pe 23 aprilie, în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca şi Braşov.

 "Dăruieşte o carte - Ziua Mondială a Cărţii" este o iniţiativă elefant.ro, fiind realizată cu ajutorul partenerilor librăriei online şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. În Bucureşti, acţiunea elefant.ro se va desfăşura în două etape: în prima parte a zilei, vor fi oferite cărţi personanelor care trec prin Piaţa Universităţii, iar seara, celor din Centrul Vechi al Bucureştiului. De asemenea, bucureştenii vor primi vouchere cu discount 30% la comenzile de cărţi pe site-ul www.elefant.ro.

 La Oradea, cărţile vor fi dăruite trecătorilor din zona centrală de către elevii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, iar la Cluj-Napoca acţiunea va fi realizată cu ajutorul elevilor Şcolii Internaţionale. În Braşov, trecătorii vor primi cărţi de la membrii clubului Tiuk.

Alte manifestări vor fi organizate luni în Capitală în cadrul Programului de Carte, ce îşi propune să creeze anual, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. 

Sursa: http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/de-sfantul-gheorghe-se-sarbatoreste-si-ziua-cartii-261525.html

luni, 9 aprilie 2012

Am fost la casa de copii din Domnesti

La Domneşti, lângă Bucureşti, Liviu Guiaş si-a deschis uşile casei şi ale sufletului pentru copiii aflaţi în situaţii dificile. La început le făcea de mâncare. Apoi, unul câte unul, i-a adus acasă, acolo unde au mai mult decât un adăpost, au o familie.

Liviu Guiaş este un om simplu. Nu se poate lăuda cu mari averi dar se consideră cel mai bogat om din lume pentru că are o familie mare. Are o soţie care îl iubeşte şi nu mai puţin de 21 de copii. 17 dintre ei sunt orfani pe care i-a adunat de pe străzi. Pentru Liviu însă, sunt toţi copiii lui, în egală măsură.

Familia este pentru Liviu cea mai mare împlinire pentru că e lucrul care i-a lipsit cel mai mult, el fiind abandonat la vârsta de doi ani si trăindu-şi viaţa în orfelinat.

Şi pentru că el nu a avut copilărie, s-a hotărât să primească în familia lui cât mai mulţi copii abandonaţi.

Liviu are ambiţia să facă din toţi copiii lui oameni care să poată trăi pe picioarele lor. Să aibă o educaţie, un viitor, să fie mândri când se privesc în oglindă.




Sursa: http://www.antena3.ro/romandria/romanul-care-si-a-deschis-casa-si-sufletul-pentru-copiii-abandonati-146128.html

Asociatia Neurocare


Pentru ca sistemul de sanatate a fost distrus cu buna stiinta, iar pe zi ce trece raman tot mai putine spitale in care bolnavii au o sansa la viata, cativa medici inimosi au infiintat Asociatia Neurocare.
"Noi suntem medici şi asistente care trăiesc în fiecare zi frustrarea de a nu ne putea ajuta pacienţii...Noi suntem oameni, care nu ne mai putem uita indiferenţi la durerea lor...Noi suntem cei pe care ei îi privesc cu speranţa în ochi şi de la care cer ajutor....Noi suntem hotărâţi să schimbăm destine...De aceea, ne-am adunat forţele pentru a fi mai puternici..."
Iata care sunt dorintele lor la momentul acesta:
Wish list - Neuroendoscop Karl Storz
Cameră de filmat portabilă
Jucării
Perne
Păturici pentru sugari
Carusel pentru paturile sugarilor
Paturi de spital cu saltele
Televizoare si DVD playere
Picturi

Sursa:http://neurocare.ro/